Składniki:
1,2 kg udziec indyka z kością,
1 łyżka kucharek,
1 łyżka pieprz czarny mielony,
1 łyżka papryka słodka,
2 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liście laurowe,
1/4 szklanki olej rzepakowy,
8 szklanek wywar z kurczaka,
1 łyżka miód wielokwiatowy,
1/2 szklanki śmietana słodka,
3 łyżki mąka pszenna,
2 sztuki cebula,
6 ząbków czosnek,
- w opisie marchew duszona,
- ile potrzeba ziemniaki ugotowane
na gorącym oleju zrumienić udziec indyka, dodać ziele i liść laurowy
wlać wywar z rosołu lub wodę do indyka, wsypać cebulę i czosnek, posypać pieprzem, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa
pod koniec duszenia indyka dodać czubatą łyżkę miodu wielokwiatowego, paprykę słodką i pod przykryciem dusić z 5 minut
mięso wyjąć i poporcjować, śmietanę 18% słodką wymieszać z mąką i zagęścić sos mieszając
marchew ugotować w małej ilości wody z masłem i solą, gdy marchew jest ugotowana to wsypać 1 łyżeczkę mąki i szybko zamieszać zagęszczając
podać indyka z ziemniakami tłuczonymi, marchewką i polać sosem i posypać natką pietruszki.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz