Składniki:
1/2 kg groch łuskany,
5 litrów woda,
1 pęczek włoszczyzna,
8 sztuk ziemniaki,
50 dag szynka gotowana,
30 dag baleron gotowany,
3 łyżki smalec,
1 łyżka kucharek,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
3 łyżki majeranek,
4 ząbki czosnek,
- do smaku maggi,
2 sztuki liście laurowe,
4 sztuki ziele angielskie
groch łuskany namoczyć na całą noc, będzie szybciej ugotowany
zagotować wodę i dodać namoczony groch, liście i ziele, gotować z 20 minut na średnim ogniu
dodać pokrojoną w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaki, kucharka i gotować do miękkości ziemniaków
szynkę i baleron poświąteczny pokroić w kostkę, na smalcu podsmażyć z czosnkiem i dodać do zupy, gotować z 10 minut
na koniec dodać majeranek, pieprz, maggi do smaku........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz