Składniki:
2 sztuki udka kurczaka całe,
1,5 litra woda,
1/4 pęczka włoszczyzna,
2 łyżeczki kucharek,
1 sztuka jajka gotowane na twardo,
3 łyżki groszek konserwowy,
3 łyżki natka pietruszki,
4 łyżeczki żelatyna,
- ile potrzeba cytryna,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony
umyte większe udka zagotować, zebrać szumy cedzakiem
dodać 2 marchewki, małą pietruszkę i seler, wsypać kucharka i na małym ogniu gotować do miękkości udek
ostudzone udka pokroić na kawałeczki z marchewką
żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze 0,60 litra
do salaterki wsypać groszek, ułożyć pokrojone w plastry jajko na twardo, posypać pieprzem, posypać natką pietruszki i łyżką polać żelatyną
teraz nałożyć mięso wymieszane z marchewka i zalać żelatyną
do lodówki na kilka godzin odstawić, podawać skropione cytryną.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz