Składniki:
3/4 kg łopatka bez kości z wywaru,
3 łyżki mąka pszenna,
4 łyżki olej rzepakowy,
2 sztuki ziele angielskie,
1 sztuka liście laurowe,
1 łyżeczka chili zmielone,
- do smaku maggi,
5 szklanek wywar do zupy,
1/2 szklanki śmietana gęsta słodka,
1 łyżka mąka pszenna,
2 łyżki natka pietruszki,
- ile potrzeba ziemniaki ugotowane,
1 opakowanie groszek z marchewka mrożony
łopatkę z kością ugotować w wywarze z włoszczyzną, kucharkiem - wywar wykorzystać do zupy np. pomidorowej
z łopatki ugotowanej usunąć kość, mięso posypać mąką, papryczką chili zmieloną i na gorącym oleju podsmażyć z każdej strony
wlać wywar, dodać ziele i liść i gotować na mniejszym ogniu z 10 minut
do smaku doprawić maggi, śmietanę 18% wymieszać z mąką, ciut wodą i mieszając zagęścić sos - wsypać natkę pietruszki
groszem z marchewką ugotować do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżkę masła, soli do smaku, wsypać 1 łyżkę tartej bułki i mieszając zagęścić
ziemniaki ugotować i utłuc je tłuczkiem....... SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz