Składniki:
2 sztuki jajka,
1/4 szklanki olej rzepakowy,
330 ml kefir,
1/4 szklanki cukier
1/2 łyżeczki sól,
2,5 szklanki mąka tortowa,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 łyżeczka soda,
- w opisie nadzienie
nadzienie: 40 dag kapusty kiszonej drobniej pokroić i ugotować z łyżką cukru do odparowania wody
80 dag pieczarek pokroić w kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi
do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić
ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto
forma z kominkiem silikonowa 24cm
na dno formy wyłożyć większą połowę ciasta - nałożyć ostudzoną kapustę z pieczarkami
dodać resztę ciasta i piec w 200C około 45 minut
zostawić w formie do wystudzenia i dopiero wyjąć na talerz
szybkie, łatwe muffinkowe ciasto z kapustą najlepsze jest do czerwonego barszczu........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz