Składniki:
1 podwójna pierś,
2 sztuki uda kurczaka,
1/2 pęczka włoszczyzna,
1,5 litra woda,
1 łyżeczka vegeta,
- do smaku pieprz czarny mielony,
1 puszka fasolka czerwona,
2 łyżki natka pietruszki,
- ile potrzeba cytryna,
1 opakowanie na litr żelatyna,- maggi do smaku
pierś, uda zagotować i zebrać "szumy"
gotować z włoszczyzną na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw - wywar będzie klarowny do galaretki
pod koniec gotowania dodać vegetę i maggi
przestudzone mięso pokroić w kostkę, dodać odsączoną fasolkę czerwoną i pokrojoną marchewkę
żelatynę na litr wywaru rozpuścić w 3/4 litra gorącego rosołu i wlać do mięsa
do smaku dodać pieprz, natkę pietruszki i wymieszać w naczyniu, ja użyłam szklanej keksówki
schować do lodówki najlepiej na całą noc - podawać z cytryną........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz