Składniki:
880 ml jogurt naturalny gęsty, 2 torebki budyń śmietankowy, 1/2 szklanki cukier, 1/2 szklanki olej, 4 sztuki żółtka, 4 sztuki białka, 1 opakowanie biszkopty, 1 łyżeczka wanilia mielona typ bourbon madagaskar Royal Brand lub cukier wanilinowy 1 opakowanie, 3/4 kg śliwki, 1 torebka kisiel cytrynowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki płaskie masła
nie jest za mocno słodki - jeśli lubisz bardziej słodki to daj cukru około 1 szklanki
śliwki umyte bez pestek udusić z masłem, cukrem - po zagotowaniu z 5 minut lekko mieszając - do śliwek wsypać suchy kisiel i szybko mieszając zagęścić
ubić na sztywno pianę z 4 białek
żółtka, cukier, wanilię mieloną dobrze ubić mikserem na puszysto
dodać 2 opakowania po 440ml gęsty jogurt naturalny, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem na gładką masę
dodać pianę i delikatnie wymieszać z masą
tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia
na dnie rozłożyć biszkopty i na nie rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmiękną
na śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwki
piec w 200C około 50-60 minut
po upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia
za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamie
ciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM.......SMACZNEGO!!
inne owoce takie jak truskawki, wiśnie, porzeczka też zrobić z kisielem
wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz