Składniki:
1 litr mleko w worku,
1/2 łyżeczki sól morska,
1 łyżeczka pieprz biały
mleko w worku niepasteryzowane 3.2% przelać do dzbanka, dodać sól i pieprz biały zmielony - zamieszać, nakryć dzbanek gazą i odstawić na 2-3 dni do skwaśnienia
gdy mleko jest mocno ukwaszone dzbanek wstawić do garnka z wodą i podgrzać
najlepiej do 70-80C - większa temperatura spowoduje, że twarożek będzie twardy i niedobry
po podgrzaniu twarożek oddzieli się od serwatki i delikatnie wszystko wylać na odpowiedniej wielkości bardzo drobne sitko i zostawić do obcięknięcia serwatki na kilka godzin
gotowy twarożek dobrze się przekłada z sitka na talerzyk
nie ma lepszego twarożku kupnego od takiego domowego.......SMACZNEGO!!!
można też przyśpieszyć ukwaszenie mleka dodając łyżkę śmietany kwaśnej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz