2 torebki kasza jęczmienna perłowa, 2 sztuki jajka, 3/4 szklanki tarta bułka, 1 sztuka cebula, - ile potrzeba olej do smażenia, 1/2 kg mięso wieprzowe na gulasz, 1 łyżka smalec, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka papryka słodka mielona, 1 łyżeczka vegeta, - do smaku maggi, 3 szklanki woda, 1/2 szklanki śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka natka pietruszki, - jaką lubisz surówka
osolonej wodzie kaszę perłową ugotować dobrze i wylać na sito
ostudzoną kaszę wymieszać z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, cebulą zeszkloną i dobrze wyrobić masę na placki - jeśli jest masa za luźna to dosypać ciut tartej bułki
smażyć na gorącym oleju grubsze placki (1cm ok.)
mięso wieprzowe pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu
dolać wody i dusić do miękkości mięsa
do smaku dodać pieprz, paprykę słodką, maggi
sos zagęścić śmietaną słodką 12% wymieszaną z mąką
podać placki z gulaszem i surówką np. groszek z marchewką.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz