Składniki:
4 sztuki jajka,
3/4 szklanki cukier,
1/2 szklanki olej,
1,3/4 szklanki mąka tortowa,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 łyżeczka wanilia mielona Bourbon Madagaskar Royal Brand,
20 dag owoce suszone,
- ile potrzeba cukier puder
owoce suszone: jabłka, morele, śliwki, brzoskwinie namoczyć w letniej wodzie
gdy zmiękną odlać je na sito
dobrze odsączone posiekać ostrym nożem na drobne kawałki
jajka z cukrem i wanilią mieloną utrzeć na puszystą masę na dużych obrotach z 5 minut
na koniec wlać porcjami olej i ubijać z 2 minuty
do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gładkie ciasto
na koniec wsypać owoce obsypane mąką i łyżką wymieszać z ciastem
piec w formie silikonowej z kominkiem /26cm/ lub w keksówce jak typowy keks w temp. 200C około 45 minut - do suchego patyczka
ostudzoną babę posypać cukrem pudrem...... ciasto jest keksowe z posmakiem wanilii i suszonych owoców.......SMACZNEGO!!!
wanilia mielona typ bourbon oryginalna Madagaskar: produkt naturalny - smak: intensywny waniliowy - zastosowanie: do ciast, deserów, lodów, konfitur, także dla smakoszy do dań z kurczaka - opakowanie: 20 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz