1 sztuka jajko, 1/2 łyżeczki sól, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki musztarda delikatesowa, 3/4 łyżeczki ocet, 2 szklanki olej lub oliwa
sparzyć skorupkę jajka
całe jajko, musztardę, sól, cukier, ocet włożyć do pojemnika i zacząć ubijać rózgą blendera
dolewać małą strużka olej cały czas ubijając

przełożyć do naczynia lub słoiczka
od dłuższego czasu sama robię majonez, zawsze tyle ile potrzeba........SMACZNEGO!!!
5 komentarzy:
Robię majonez bardzo podobnie, dodaję tylko więcej przypraw (czosnek granulowany, pieprz i szczyptę słodkiej sproszkowanej papryki) i dwa ugotowane żółtka. Bardzo smaczne i bardzo szybkie do przygotowania:-)
Ja dodaję do majonezu tylko same żółtka , jest pyszny i domowy :-)
skorzystam z podpowiedzi...
skorzystam z podpowiedzi...
też robię od lat ale bez octu,dodaję kwasek cytrynowy ,zdrowsze...
Prześlij komentarz