Składniki:
2 większe seler korzeniowy,
3 sztuki jabłka,
1 większa cebula,
9 sztuk ziemniaki,
2 sztuki jajka,
1 łyżeczka pieprz mielony,
1 łyżka jarzynka,
- w opisie mąka pszenna,
1/2 łyżeczki sok z cytryny,
- ile potrzeba olej do smażenia,
- ile potrzeba śmietana,
- do posypania cayenne
selera korzenie obrać, ziemniaki obrać, jabłka ze skórką podzielić na pół, cebulę obrać
w robocie na tarczy do ziemniaków wszystko zetrzeć
wymieszać z jajkami, jarzynką, pieprzem mielonym, sokiem cytryny (nie ciemnieje ciasto) - mąki dać ze 2 szklanki - usmażyć pierwszy placek, jeśli jest za luźne ciasto na patelni w trakcie smażenia to do całego ciasta w misce z wyczuciem dosypać mąki
smażyć placki na oleju na rumiano
podać ze śmietaną i posypać ciut cayenne.......smaczne i syte placki......
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz