2,5 kg papryka,
ZALEWA:
6 szklanek woda,
1 szklanka ocet,
5 łyżek cukier,
1 łyżka sól,
6 sztuk goździki,
4 sztuki liście laurowe,
4 sztuki ziele angielskie,
1 łyżka gorczyca,
2 sztuki cebula,
DODATKI:
1 łyżka do słoika olej,
1 łyżeczka do słoika pieprz mielony
z papryki usunąć pestki, opłukać, pokroić na nieduże kawałki
w garnku zalewam wrzątkiem z czajnika i ze 3 minuty ją gotuję na małym ogniu - potem na sito
z podanych składników zagotować zalewę i zostawić do ostudzenia
zalać ostudzoną zalewą - łyżką porozdzielać z zalewy składniki do każdego słoika
do każdego słoika wlać 1 łyżkę oleju i słoiki mocno zakręcić
na dno garnka włożyć ściereczkę i do wrzącej wody włożyć słoiki stawiając na zakrętkach
pasteryzować z 5 minut - zostawić do ostudzenia
słoiki schować w chłodne, ciemne miejsce stawiając już na denkach.....z tej ilości wyszły mi 3 słoiki litrowe.....
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz