Składniki:
1 sztuka większa szyja indyka,
1 pęczek włoszczyzna,
4 sztuki ziemniaki,
1 szklanka kasza średnia,
- po 2 sztuki liść ziele,
1 łyżeczka pieprz świeżo mielony,
- do smaku jarzynka,
2 łyżki pietruszka zielona,
- do smaku śmietana,
15 dag kurki blanszowane mrożone,
- do smaku maggi
szyję zagotować i wylać wodę - teraz wlać 2 litry wody, dodać jarzynkę, ziele i liść i gotować do miękkości szyi
szyję wyjąć z wywaru, włoszczyznę rozdrabniam w robocie - jest wtedy cała zjadana w zupie (bez odkładania selera czy pietruszki), dodać ile potrzeba do wywaru (resztę zamrażam włoszczyzny), dodać też ziemniaki pokrojone w kostkę i do gotującego wsypać kaszę i kurki
mięso obrać i włożyć do zupy, gotować na małym ogniu do miękkości kaszy, dodać pieprz, maggi do smaku
podać ze śmietaną do smaku i natką pietruszki......
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz