Składniki:
CIASTO:
2 sztuki jajka,
1/2 szklanki olej,
1 szklanka maślanka,
1/2 szklanki cukier,
2 krople olejek migdałowy,
2 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
NADZIENIE:
- w opisie dynia brzoskwiniowa,
- w opisie cukinia truskawkowa,
3 sztuki żółtka,
10 dag mąka pszenna,
3 białka piana ubita,
4 sztuki czekoladki pistacjowe
mokre składniki z cukrem i olejkiem migdałowym dobrze wymieszać - potem wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać nie za dokładnie
do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i tartą bułką /24 cm/- włożyć z 3/4 ciasta - do reszty wsypać 2 łyżki kakao i wymieszać
dynia brzoskwiniowa z mojego przepisu TUTAJ
cukinia truskawkowa z mojego przepisu TUTAJ
słoiczki po dżemach
dobrze wymieszać z mąką, żółtkami
delikatnie wymieszać z ubitą pianą białek
na białe ciasto wyłożyć ciemne
na wierzch rozłożyć dynie z cukinią
piec w nagrzanym prodiżu około 45-50 minut
inne piecyki nagrzane 200C i do 50 minut
na koniec pieczenia na ciasto rozłożyć kawałki czekoladek z nadzieniem pistacjowym - ładnie się stopią
ciasto zostawić do całkowitego wystudzenia
ciasto wyszło bardzo wilgotne i w konsystencji i smaku przypomina ciasto sernikowe.........
SMACZNEGO!!!!
1 komentarz:
Ale oryginalne ciasto :) Ta cukinia na słodko musi być pyszna
Prześlij komentarz