Składniki:
10 sztuk jabłka,
4 łyżki woda,
6 łyżek cukier,
1 łyżeczka kardamon,
szczypta cynamon,
2 łyżki tarta bułka
po kaszubsku jabkowi brunione na kucha = duszone jabłka do placka drożdżowego
porcja na średnią blaszkę - jabłka obrać ze skórki
dodaję kardamon, gdyż dla mnie w połączeniu z jabłkami jest udanym smakowo połączeniem
do garnuszka wlać wodę i pokrojone w dość grubsze plastry jabłka - dodać cukier,kardamon i cynamon i dusić mieszając chwilę, aby nie były za mocno papkowate jabłka
tak około 5 minut zależy czy jabłko jest gatunkowo twarde czy kruche
na koniec dać tartej bułki i wymieszać i do ostudzenia
świeżo zrobione i smaczne jabłka do placka drożdżowego lub innych ciast, naleśników, zapiekanek z ryżu lub do podjadania np. z sucharkami, tostami........
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz