Składniki:
4 sztuki jabłka,
1/2 torebki cukier migdałowy,
1 torebka budyń waniliowy,
2 łyżki cukier,
400 ml mleko,
1 sztuka jajko do smarowania,
1 rolka ciasto francuskie light,
- ile potrzeba cukier puder
jabłka pokroić w grubszą kostkę i poddusić z cukrem migdałowy do odparowania wody - budyń ugotować w 400 ml mleka z cukrem - wszystko ostudzić - ciasto francuskie rozwinęłam całe zostawiając na papierze - brzegi zostawić na 6 cm i na resztę ciasta nakładać jabłka i budyń - brzegi nałożyć na część nadzienia - nożem lekko przycisnąć i posmarować jajkiem
całość delikatnie przełożyć do nagrzanego prodiża /grzałka góra-dół/ i piec ok 25-30 minut - po upieczeniu wyłączyć z prądu i nie otwierać z 5 minut
gdy ciacho jest zimne posypać pudrem cukrem i podzielić na porcje - mi wyszło 8 porcji
pyszne, szybkie, tanie francuskie do kawy......
SMACZNEGO!!!!
2 komentarze:
Ale pycha :)
Prodiż ma grzałki góra/dół???🤔
Prześlij komentarz