Składniki:
1/2 kg buraki,
5 sztuk śliwki,
1 ząb czosnek,
1 mniejsza cebula,
1 mniejsze jabłko,
2 łyżki cukier,
1 łyżeczka sól morska,
3/4 łyżeczki pieprz mielony,
1 łyżeczka ocet jabłkowy,
1 łyżka mąka pszenna,
2 łyżki smalec
buraki ugotować i ostudzić
umyte śliwki wypestkować i pokroić połówki na pół, jabłko, cebulę i czosnek pokroić na grubszą kostkę
na smalcu podsmażyć wszystko razem posypując cukrem
dodać starte buraczki na grubszych oczkach, posypać solą, pieprzem mielonym, octem jabłkowym i podsmażać z 5 minut mieszając - na koniec posypać mąką i mieszając zagęścić
buraczki są wyśmienite w smaku....polecam spróbować....
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
U mnie zawsze się jadło zasmażane buraczki z jabłkiem, ale ze śliwką jeszcze nie jadłam. Ciekawi mnie ten smak.
Nie jadłam, ale muszę spróbować ;)
Prześlij komentarz