Składniki:
3 kg pomidory dojrzałe miękkie,
1 łyżeczka sól morska,
1 łyżeczka cukier,
1/2 łyżeczki pieprz czarny
użyłam bardzo dojrzałe, miękkie pomidory i dobrze je myję
usuwam ogonki i ewentualne nadpsucia i kroję do garnka na kawałki razem ze skórką (więcej witamin?)
dodaję sól morską, cukier, pieprz i gotuję 30 minut stale mieszając, aby się nie przypaliły
gdy zaczyna "pykać" to miksuję blenderem dokładnie i po zmiksowaniu gotuję z 5 minut cały czas mieszając
gorące wlać do pełna do wyparzonych słoiczków po musztardzie
włożyć do letniej wody i gotować z 10 minut - zostawić do ostudzenia
po wyjęciu z wody kładę je do góry nogami na kilka godzin
z tej ilości wyszło 6 słoiczków i 1 porcja do obiadu
idealne porcje do zupy, sosów na zimowe dni ....
SMACZNEGO!!!!
2 komentarze:
Chyba sobie zrobię taki zapas na zimę... Świetny przepis.
to musi być pyszne zimą
Prześlij komentarz