Składniki:
5 kg ogórki gruntowe,
1 pęk koper dojrzały podsuszony,
7 główek czosnek,
3 sztuki chrzan korzeniowy,
7 sztuk liść laurowy,
14 sztuk ziele angielskie,
7 łyżeczek gorczyca ziarenka,
- w opisie Sól,
- w opisie cukier,
- ile potrzeba wrzątek
ogórki gruntowe niewielkie namoczyć w zimnej wodzie z 20 minut
potem każdy ogórek dobrze umyć i opłukać
obrać czosnek, chrzan umyć i pokroić na kawałki, koper dojrzały i lekko podsuszony opłukać
na dno wyparzonego litrowego słoika włożyć porcyjkę kopru i zacząć układać ciasno ogórki
powkładać ząbki czosnku (1 główka na słoik), kawałki chrzanu,1 liść laurowy, po 2 ziela angielskie, po łyżeczce gorczycy na każdy słoik
na wierzch położyć porcyjkę kopru
na 1 litr wrzątku daję 1 pełną łyżkę soli i niepełna łyżka cukru - cukier wspomaga twardość ogórków - sprawdzony przepis od babci prawie 100 letni...
we wrzątku rozpuścić sól i cukier i od razu zalewać ogórki
wyszło mi około 4 litry wrzątku do zalania
słoiki od razu mocno zakręcić i postawić je na wieczku
gdy są już zimne słoiki to słoiki postawić na denku w ciemnym miejscu
z tej ilości wyszło 7 słoików
troszkę ogórków zostało i małosolne zrobiłam
po półtora tygodnia otworzyłam 1 słoik.....ogórki pyszne, chrupiące, twarde i tylko je zajadać.....później będą ukiszone smakowicie....
SMACZNEGO!!!!
2 komentarze:
u mnie w spizarni juz stoi zapas sloikow! :)
ja dopiero zaczynam, ale na zimę muszą być swojaki....
Prześlij komentarz