Składniki:
2 sztuki schabowe,
1 sztuka jajko,
2 łyżki mleko,
- do smaku sól pieprz,
2 łyżki smalec,
50 dag ziemniaki młode,
1/2 pęczka szczypiorek,
1/2 główki kalafior
kotlety schabowe rozbić tłuczkiem przez woreczek i zamoczyć w jajku roztrzepanym z ciut mlekiem, solą, pieprzem mielonym - zostawić na 30 minut w lodówce
potem je obsypać w tartej bułce i smażyć na rumiano na smalcu z każdej strony
ziemniaki młode ugotowane w osolonej wodzie odlać z wody i wsypać posiekany szczypiorek i tłuszczyk ze smażenia kotletów - delikatnie w garnku potrząsać do wymieszania się składników
kalafior ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito
podać schabowe z ziemniaczkami, kalafiorem i można dodać rzodkiewkę dla koloru na talerzu...
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
ale fajny normalny obiad :))) pysznie wygląda :)
Z koperkiem zawsze jemy, ale ze szczypiorkiem jeszcze ziemniaków nie próbowałam...
Kiedyś zrobie :)
Prześlij komentarz