3 szklanki mąka pszenna, 1 szklanka woda wrząca, 2 łyżeczki olej, - w opisie farsz kasza gryczana pieczarki, 4 litry woda do gotowania osolona, - ile potrzeba maka do podsypywania
1 torebka kasza gryczana, 1/2 kg pieczarki, 3 sztuki cebula, 4 łyżki olej, - do smaku sól morska, 1 łyżeczka pieprz mielony
na oleju w garnku podsmażyć pokrojoną cebulę i dodać pokrojone pieczarki, dodać soli i pieprzu - po usmażeniu zmiksować blenderem
ugotowaną kaszę gryczaną w osolonej wodzie odsączyć z wody i wsypać do zmiksowanych pieczarek - dodać tartej bułki tyle, aby farsz nie był za luźny i wszystko dobrze wymieszać
do misy robota wsypać przesianą mąkę i hakiem zacząć zagniatać ciasto dolewając wrzątku 1 szklankę lub więcej-zależy od mąki ile wchłonie wody, dolać 2 łyżeczki oleju i wyrabiać ciasto z 5 minut - ciasto jeszcze na stolnicy obsypanej mąką parę razy rękoma wyrobić i włożyć do woreczka, aby nie wysychało - odcinać porcje i wałkować cienki placek, wycinać szklanką placki i nakładać farsz
dobrze zlepić pierogi i wrzucać do wrzątku osolonego z ciut olejem i gotować po wypłynięciu z 2-3 minuty
pierogi ugotowane wykładać cedzakiem na talerz
pierogi o wyjątkowym smaku i delikatnym cieście - podawać z dodatkami jakie każdy lubi...
SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz