Składniki:
50 dag mąka pszenna,
2 sztuki jajka,
2 łyżki śmietana,
1 kostka masło,
12 dag cukier,
2 łyżeczki czubate proszek do pieczenia,
dodatki,
1 puszka masa makowa,
8 sztuk jabłka podsmażane
do przesianej mąki dodać masło, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka - zagnieść ciasto i podzielić na dwie części mniejszą i większą - zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na 2 godziny
jabłka bez skórki pokroić w cienkie plasterki i na ciut maśle je podsmażyć do odparowania wody i ostudzić
ubić pianę z białek i wymieszać z masą makową
ciasto większą połowę zetrzeć na tarce grube oczka do podłużnej wąskiej blaszki - rozłożyć masę makową - na mak ostudzone jabłka delikatnie rozłożyć - teraz na wierzch zetrzeć resztę ciasta
piec ok. 45 minut w 180 C............
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz