Składniki:
8 sztuk marchew,
1 większy seler korzeń,
4 sztuki pietruszka korzeń,
6 dużych ogórki kiszone,
10 sztuk ziemniaki gotowane w mundurkach,
1 łyżeczka pieprz mielony,
- do smaku Sól morska,
1 łyżka musztarda sarepska,
1 średni słoik majonez,
1 sztuka jajko do ozdoby,
- ile potrzeba natka do ozdoby
po kaszubsku: "ogardowô salôtka" czyli jarzynowa sałatka - na samych jarzynach i ziemniakach
jarzyny ugotować w łupinie do miękkości i ostudzone obrać - ziemniaki w mundurkach osobno ugotować i też ostudzone obrać - przez drobną kratkę wszystko kroję, ogórki kiszone bez skóry kroję na drobną kostkę
do jarzyn dodać sól, pieprz mielony, musztardę i majonez i dobrze wymieszać - trochę majonezu zostawić po posmarowania wierzchu sałatki
wierzch posmarować majonezem, z marchewki paseczków zrobić brwi, nos, usta, z plastrów jajka i ziarenek pieprzu oczy a z natki pietruszki włosy
my taką prostą sałatkę lubimy a jak ktoś chce to łączy sobie na talerzu np. z szynką, jajkami, śledziem, łososiem, mięskiem pieczonym....
SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz