Składniki:
1 kg ser na twaróg wiaderko,
4 sztuki żółtka,
1 szklanka cukier,
1 torebka budyń śmietankowy,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
2 łyżki kasza manna,
1 opakowanie cukier waniliowy
KRUSZONKA:
1/2 kostki masło,
1/2 szklanki cukier,
2,5 szklanki mąka pszenna,
1 łyżeczka proszek do pieczenia
składniki na kruszonkę wyrobić w robocie
używam
mikrofalę Whirlpool z opcją combi i grill - można
w niej nie tylko gotować, rozmrażać ale szybko
nawet wysmażyć na rumiano z chrupiącą skórką
mięsko,skwarki,kiełbasę,ryby,drób, piecze też wilgotne serniki i dobre ciasta z małą zawartością mąki, francuskie
większą połowę kruszonki wsypać do żaroodpornej
tortownicy wysmarowanej masłem i tartą bułką
pozostałą
część odłożyć do posypania na wierzch
żółtka z cukrami utrzeć do białości -
przygotować ser, budyń z kaszką manną i proszkiem
do pieczenia
do ubitych żółtek dodać ser i sypkie
i dobrze wymieszać - na koniec dodać ubitą na sztywno pianę i delikatnie wymieszać
na kruszonkę wyłożyć sernik i posypać resztą kruszonki
piec w mikrofali na combi 350 Wat na 15 minut - po
dzwonku nakryć wierzch sernika papierem
śniadaniowym /chroni przed spieczeniem
mocnym/ i w combi 200 Wat na 10 minut - sprawdzić
patykiem po dzwonku czy dobre, jak trzeba to
jeszcze z 5 minut dopiec
po upieczeniu otworzyć mikrofalę i zostawić do
ostudzenia, najlepiej na całą noc lub dzień
można posypać cukrem pudrem - sernik z mikrofali jest przepysznie wilgotny i puszysty i krócej pieczony niż w piekarnikach.....SMACZNEGO!!!!!
w piekarniku piec w nagrzanym do 180C ok 45-50 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz