Składniki:
kapusta młoda 3 główki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
1/2 szklanki wody,
pomidory miękkie 8 sztuk średnie + woda 1/2 szklanki,
smalec 1 łyżka,
kiełbasa śląska 5 sztuk,
cebula 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 5 sztuk,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka,
koperek 1 pęczek,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2-3 łyżeczki,
ocet winny 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki
Młodą kapustę pokroić ale nie za cienko czy drobno, wsypać do garnka, wlać 1/2 szklanki wody zagotować, wymieszać, gdy kapusta opadnie to wsypać następ0ną porcję pokrojonej kapusty.
Świeże pomidory pokroić na kawałki ze skórką do dzbanka blendera, wlać 1/2 szklanki wody i pomidory zmiksować, wlać do kapusty, dodać kostki rosołowe, gotować na średnim ogniu z 15 minut.
Na smalcu usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek, paprykę ostrą i słodką.
Kiełbasę dodać z patelni do kapusty, wymieszać i gotować jeszcze z 5 minut.
Następnie dodać posiekany koperek, pieprz mielony, do smaku sól, cukier, ocet jabłkowy, gotować z 3 minuty.
Na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty i można zajadać z czym się lubi - młoda kapusta jest u nas najlepszym daniem na każdą okazję, z pomidorami i kiełbasą również smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz