Składniki:
ziemniaki młode średnie 2 kg,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 2 sztuki duże,
kostka rosołowa 1 sztuka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
tymianek suszony 2 łyżki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
sól 2 łyżeczki
Młode ziemniaki ugotować w mundurkach - ja gotuję w szybkowarze ziemniaki średniej wielkości 28 minut, mniejsze z 24 minuty a duże 33 minuty.
W garnku na oleju rzepakowym podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebule, dodać kostkę rosołową.
Ziemniaki wystudzone obrać ze skórki, pokroić w talarki i wsypać do cebuli, dodać paprykę ostrą, słodką, tymianek, wymieszać, podsmażać na średnim ogniu z 4 minuty.
Na koniec dodać pokrojone ząbki czosnku, pieprzu i soli do smaku, wymieszać i podsmażać jeszcze z 5 minut, co jakiś czas wymieszać, podawać z czym się lubi, podałam z małosolnym ogórkiem i pomidorem z cebulką młodą - nasze ulubione i najsmaczniejsze młode ziemniaki w mundurkach gotowane i podsmażane z cebulą, papryką ostrą, czosnkiem i tymiankiem, lubimy zjeść na ciepło ale i też na zimno..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz