Składniki:
mleko 3/4 litra,
jajka 3 sztuki "M",
cukier 2 łyżki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
sól 1 1/2 łyżeczki,
mąka tortowa 2,5 - 3 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
jabłka kwaskowate 2 sztuki duże,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, wbić jajka, wlać mleko i rózgą wymieszać na gładkie ciasto nie za gęste.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki od razu do ciasta, wymieszać z ciastem, zostawić na blacie kuchennym na 40 minut.
Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść dużą łyżką porcje ciasta na nie grube i nie duże placuszki.
Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść dużą łyżką porcje ciasta na nie grube i nie duże placuszki - przepyszne, aromatyczne, jabłkowe placuszki z dodatkiem wanilii są szybkim deserem lub na szybką kolację.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz