Składniki:
ciasto francuskie nie mrożone 1 rolka,
mleko 3.2% 450 ml,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
masło 2 łyżeczki,
cukier 3 łyżki,
truskawki 50 dag
Daję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty do pieczenia, w 150 ml mleka wymieszać budyń, cukier
Do garnka wlać 300 ml mleka, dodać masło i zagotować, wlać szybko wymieszany budyń z cukrem i mieszać do zagęszczenia budyniu, zostawić do wystudzenia na letni.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i jeśli są większe to przekroić na 3 plastry.
Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na blaszce z papierem do pieczenia, pokroić na 8 kwadratów.
Na każdy kwadrat łyżką nałożyć porcję letniego budyniu, kawałki truskawek, rogi ciasta nałożyć do środka, ciasto posmarować wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 40 minut, zostawić do wystudzenia aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem na następny dzień - zawsze mam ciasto francuskie w lodówce, jest idealne na przygotowanie różnych wersji smakowych na deser ale też i na słone przekąski........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz