Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki "L",
mleko 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 szczypta
jabłka 7 sztuk średnie,
cukier 2 łyżki,
cynamon 2 łyżki,
cukier puder
Do miski dodać wg podanej kolejności składniki: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, mleko, olej, mąkę, sól i NIE MIESZAĆ, miskę nakryć talerzem i zostawić na cała noc na blacie kuchennym.
Rano w misce dużą łyżką wszystko wymieszać, ciasto ma mieć nie za rzadką konsystencję.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch ciasta łyżką.
Obrane jabłka przekroić na dwie części, usunąć gniazdka nasienne i kłaść na cieście wciskając do środka, posypać cukrem i cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwa do wykonania "leniwa" drożdżówka, bez wyrastania, wyrabiania, w nocy sobie pracuje i rano jest gotowa do pieczenia........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz