Składniki:
mielone mięso z łopatki wieprzowej 60 dag,
bułka sucha 1 sztuka,
cebula 1 mniejsza,
jajka 1 sztuka "L",
papryka ostra 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżka,
kasza manna 4 łyżki,
mąka pszenna 4 łyżki
sos pomidorowy: pomidory miękkie 10 sztuk,
olej rzepakowy 6 łyżek,
cebula 1 mniejsza,
ząbki czosnku 3 sztuki,
oregano 1 łyżeczka,
sól 1-2 łyżeczki,
woda 4-5 szklanek,
mąka pszenna 2 łyżki,
śmietana 100 gram 12%,
woda 3/4 szklanki
Świeże mielone mięso z łopatki wieprzowej w misce dokładnie wymieszać ręką z pokrojoną drobno cebulą, papryką ostrą, pieprzem mielonym, bułą odciśniętą z wody, kaszą manną, jajkiem, kucharkiem na kleistą masę.
W garnku na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną, wyciśnięty czosnek, dodać oregano i zmiksowane w blenderze pomidory, wlać wodę, dodać sól, cukier i zagotować.
Formować np. łyżką do lodów porcje pulpetów, każdą kulkę obtaczać w mące i wkładać do sosu, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 13-15 minut pod przykryciem.
Mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu zagotować do zagęszczenia, zdjąć z ognia, podawać z czym się lubi - bardzo delikatne, lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym są bardzo smacznym daniem obiadowym...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz