Składniki:
buraczki czerwone ugotowane, starte do barszczu 60 dag,
wywar z buraków gotowanych 1,5 litra,
kości schabowe, żeberka wieprzowe 1 kg,
wywar z kości 1,5 litra,
ziemniaki 4 sztuki,
włoszczyzna 1/ 2 pęczka,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
koper suszony z nasionami,
woda 1 litr,
cukier 3 łyżki,
kucharek 2 łyżki,
ząbki czosnku 3 sztuki,
majeranek 2 łyżki,
ocet 10% 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
śmietana 18% 200 gra,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 2 szklanki,
jajka sadzone 8 sztuk
Obrane buraki czerwone (moje są ze wsi od gospodarza 5 kg) ugotować w szybkowarze 40 minut, dobrze je wystudzić, zimne przełożyć do miski, wywar przelać do dużego garnka, buraki starłam w robocie na tarczy grubsze oczka, porcje zamroziłam i jedną do barszczu od razu zużyłam.
Kości schabowe i żeberka ugotować w szybkowarze 40 minut bez soli i wystudzone obrać z kości, wywar wlać do garnka z wodą z buraków.
Do wywaru dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę (mam zamrożoną dużą ilość młodej włoszczyzny, w rozdrabniaczu miksuję i porcje do woreczków), liście laurowe, ziele angielskie, koper suszony baldachimy, pokrojone w kostkę ziemniaki, dolać wody i gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec dodać starte buraki, pokrojony czosnek, majeranek, ocet, cukier, kucharka, pieprz mielony.
Śmietanę wymieszać z wodą, mąką pszenną i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, Usmażyć jajka sadzone, posolić popieprzyć i podać z barszczem - pyszny, aromatyczny, sycący barszcz na kościach, żeberkach podany z jajkiem sadzonym jest wyborną zupą na obiad w chłodne dni............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz