Składniki:
twaróg sernikowy 1 kg wiaderko,
śmietana 30% zimna 330 gram,
żelatyna deserowa 5 łyżeczek,
gorąca woda 3/4 szklanki,
cukier puder 4 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie,
gorąca woda 450 ml,
herbatniki 150 gram,
truskawki świeże 60 dag duże
Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników, herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną.
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia.
Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia.
Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem., pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach.
Zimną śmietanę ubić na sztywno (najlepiej śmietanę ubić zaraz przed miksowaniem masy serowej z żelatyną i od razu śmietanę dajemy do masy z żelatyną) i dodać do masy serowej miksując na małych obrotach, na herbatniki wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch sernika.
Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia - truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz