Składniki:
kapusta młoda 2 główki średnie,
karkówka mielona 50 dag,
ryż 4 saszetki,
przyprawa do karkówki 1 opakowanie,
jajka 2 sztuki,
koperek 1 pęczek,
kucharek 2 łyżki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
woda 4 szklanki,
pomidory miękkie1 kg,
śmietana 200 gram,
koperek 1 pęczek
Ryż ugotować w nie solonej wodzie na gęsto, do zimnego dodać zmieloną karkówkę (mielę w maszynce do mięsa), przyprawę do karkówki, jajka, dokładnie ręką wyrobić.
Do masy wsypać kucharka, posiekany koperek i wszystko dokładnie ręką wyrobić, schować do lodówki.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i sparzać krótko liście ściągając je z główki, z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
Na każdy liść nałożyć porcję masy, zawinąć ciasno, podsmażać na patelni na oleju, w garnku szybkowarów rozłożyć rozkładane sitka (chronią kapustę przed przypaleniem), układać gołąbki do odpowiedniej wysokości (u mnie ok 3/4 , szybkowar musi mieć miejsce dla ciśnienia), wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut, w szybkowarze wystudzić, wtedy można je bez rozwalania wyjąć, najlepiej zrobić wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu.
Wywary wlać do jednego garnka, pomidory ze skórką zmiksować blenderem, wlać do wywaru z gołąbków, dodać mąkę, śmietanę, zmiksować i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać koperek, wymieszać - pyszne gołąbki z młodej kapusty z karkówki z szybkowara, są bardzo szybko gotowe i aromatyczne z sosem ze świeżych pomidorów............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz