2017-10-09

pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym...

Składniki:


schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona

świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić

na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili

wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę

nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa

obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia

piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą noc w chłodnym miejscu, będzie się dobrze kroić - rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym jest najlepszym domowym wyrobem do pieczywa, nadaje się do codziennych posiłków ale również na okolicznościowe, uroczyste, wystawne przyjęcia, imprezy, czy święta.........SMACZNEGO!!!