Składniki:
jajka 6 sztuk "M",
margaryna 15 dag,
cukier 3/4 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,
jogurt naturalny 2 łyżki,
truskawki 50 dag,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
składniki do ciasta temperatura pokojowa = jajka, margaryna, cukier dodać do pojemnika i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach
do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem z 1 minutę na dość gęste ciasta
3/4 jasnego ciasta wyłożyć do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia, do reszty ciasta dać kakao, jogurt i połączyć składniki
ciemne ciasto wyłożyć na jasne, piekarnik nagrzany na 190 C,grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w tortownicy
umyte truskawki położyć na cieście i zalać tężejącą galaretką, schować do lodówki na zastygnięcia galaretki - łatwe, proste, tanie ciasto z dodaniem budyniu, dodanie kakao jest smacznym uzupełnieniem ciasta i do tego truskawki w galaretce, idealny dodatek do kawy lub herbaty.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz