2017-10-12

odwrócone ciasto z gruszkami...

Składniki:


jajka "M" 6 sztuk, margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dżem z ciemnych winogron 150 ml, 4-5 gruszek, puder cukier - ile potrzeba

miękki tłuszcz, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach

wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, dodać dżem z ciemnych winogron (użyłam mój domowy dżem "zobacz TUTAJ") i mikserem połączyć składniki

forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć skórką do dołu połówki gruszek bez gniazdek nasiennych

na gruszki wyłożyć ciasto, piec z 50 minut w 190 C, grzanie góra/dół, ciasto mocno wystudzić

zimne ciasto nakryć talerzem i "odwrócić", posypać pudrem cukrem przed podaniem - dzięki dodaniu do ciasta dżemu domowego z ciemnych winogron jest ciekawy, nie typowy kolor ciasta, smakuje wybornie z gruszkami........SMACZNEGO!!!