2017-09-22

pierogi na mleku z ziemniaczano-twarogowym farszem...

Składniki:


PIEROGI NA MLEKU: mąka tortowa 70 dag, mleko 3,2% 1 szklanka, gorąca woda 1,5-2,5 szklanki, masło 1 łyżka/miękkie, sól 1 łyżeczka

FARSZ : ziemniaki ugotowane 80 dag, twaróg 25 dag, majeranek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula podsmażona 8 łyżek

OKRASA: cebula 8 sztuk, smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek, kucharek 1 łyżeczka, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka

DODATKI: woda 4,5 litra, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek

na domowym smalcu ze skwarkami podsmażyć pokrojoną cebulę z kucharkiem, papryką wędzoną

do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać miękkie masło, wlać mleko zimne

wyrabiać hakiem ciasto, w trakcie dolewać gorącej wody tyle, aby uzyskać sprężyste, gładkie ciasto, wyrabiałam z 5 minut, ciasto włożyć do woreczka foliowego na 20 minut

ziemniaki zmielić z twarogiem w maszynce do mięsa, wymieszać z podsmażoną cebulą, majerankiem, papryką, kucharkiem

z ciasta odkrawać porcje ciasta, na stolnicy podsypanej mąką wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką z większym rantem (od whisky) placki, nakładać na placki porcję farszu łyżką

dokładnie zlepiać pierogi, odkładać na podsypaną mąką tacę

do gotującej się wody z solą i olejem wkładać partiami pierogi, po wypłynięciu gotować z 2 minuty na średnim ogniu, cedzakiem wyjmować na talerze

pierogi podawać z okrasą z cebuli, można je również zamrozić - ciasto pierogowe na mleku jest delikatne, miękkie..........SMACZNEGO!!!