2017-08-02

grillowana pierś na ostro z patelni grillowej...

Składniki:


olej rzepakowy 3/4 szklanki, Grill - przyprawa pikantna 1/2 opakowania, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek, sałatka z pomidorów w śmietanie - w opisie

olej rzepakowy, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, przyprawa pikantny grill dobrze wymieszać w misce

podwójną pierś opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym piersi rozkroić na cieńsze porcje

włożyć do marynaty i na godzinę do lodówki schować i z dwa razy obrócić

ugotować oskrobane młode ziemniaki w nie solonej wodzie, odlać na durszlak

patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, razem z marynatą kłaść porcje piersi, grillować z każdej strony na rumiano

na koniec nakryć patelnię grillową pokrywką i trzymać z 3 minuty na ogniu, następnie piersi przełożyc na talerz

do tłuszczu po piersiach wsypać z durszlaka ziemniaki i podsmażyć, delikatnie przemieszać do wchłonięcia tłuszczu (za dużo nie ma, ale jest dobry smak marynaty do ziemniaków), posypać 1/2 pęczkiem koperku

1 cebulę pokroić na kostkę, posypać 1 łyżką cukru, dodać sól i pieprz mielony do smaku, dodać pokrojone w kostkę 6 pomidorów, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i śmietanę kwaśną 200 ml, wymieszać z 1/2 pęczkiem koperku

smaczne danie z grillowej patelni..............SMACZNEGO!!!