2017-07-16

szybkowar-boczek do pieczywa...

Składniki:


boczek surowy 1,3 kg/bez kości, przyprawa do wołowiny 1 opakowanie, czosnek 1 główka, cebula 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, musztarda rosyjska 1 łyżka, woda 1 szklanka

przyprawa do wołowiny Prymat również smakuje z boczkiem wieprzowym, często dodaję przyprawy do potraw innych niż są przeznaczone = świeży płat boczku surowego, mało tłusty, bez kości ze skórą umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć, dobrze natrzeć przyprawą do wołowiny

dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku, kawałki obranych cebul i wszystko wymieszać, nakryć talerzem miskę i do lodówki na kilka godzin

do szybkowara rozgrzanego włożyć sam boczek bez cebul i czosnku, z każdej strony zrumienić, następnie dodać czosnek z cebulą, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotwać 60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści cisnienie

boczek wyjąć na talerz i dobrze wystudzić, z szybkowara odlać nadmiar wody, cebule z czosnkiem blenderem zmiksować, będzie do posmarowania pieczywa lub można zamrozić i dodać później np. do bigosu

boczek jest kruchy, delikatny, aromatyczny i do pieczywa smakuje wybornie........SMACZNEGO!!!