Składniki
MARYNATA:
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
czosnek 1 główka,
kucharek 1/2 łyżeczki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
SOS JOGURTOWY:
jogurt naturalny 400 ml,
rzodkiewki 6 sztuk,
ogórek gruntowy 1 mniejszy,
koperek 1/2 pęczka,
cukier 3 łyżeczki,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
marynata - ile zostało
DODATKI:
cukinie małe 5 sztuk,
buraki 2 sztuki
buraki grillowane robiłam pierwszy raz ale i nie ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało bardzo i mam częściej grillować warzywa = z podanych składników w rozdrabniaczu zmiksować marynatę
świeże, mniejsze cukinie umyć, przekroić na połowę wzdłuż, jesli trzeba to przekoić połówki wzdłuż na połowę, aby nie były za grube, ponakłuwać z każdej strony czubkiem noża i pędzelkiem smarować marynatą dokładnie
młode średniej wielkości buraczki obrać, opłukać, pokroić na pół cm plasterki, ponakłuwać czubkiem noża i pędzelkiem posmarować dokładnie marynatą, odstawić na blat kuchenny na 45 minut
patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać, układać skórką na dół cukinie z marynatą, grillować z 12 minut w tym po 8-miu minutach nakryć pokrywką patelnię i 4 minuty grillować pod przykryciem następnie obrócić cukinie i grillować bez przykrycia 10 minut, czynność powtórzyć z następną porcją cukinii po cukiniach na patelni położyć plasterki buraków i grillować tak samo jak cukinie
po cukiniach na patelni położyć plasterki buraków i grillować tak samo jak cukinie
pozostałą marynatę dodać do rozdrabniacza z jogurtem i resztą składników do sosu, wszystko zmiksować
cukinie i buraczki podawać z sosem - cukinie są jędrne, mięsiste, nie rozciapane, buraki chrupiące, po prostu smaczne danie grillowe bezmięsne..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz