2017-06-02

na piersi kurczaka szczawiowa zupa...

Składniki:


pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżki, ziemniaki 8 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, szczaw siekany Smak 560 gram, śmietana gęsta 200 gram, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk

pierś kurczaka zagotować i zebrać szumy-pianę, wsypać włoszczyznę startą na tarce grubsze oczka, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki

gotować do miękkości mięsa, pod koniec wsypać kucharka i dodać 2 słoiczki szczawiu, gotować z 5 minut

dodać śmietanę 12%, krótko zagotować i zdjąć z ognia, na koniec wsypać pieprz mielony, podawać z kawałkiem piersi i jajkami ugotowanymi na twardo - zupa jest pyszna na dość szybki obiad..........SMACZNEGO!!!