2017-04-19

szybkowar-rolada z boczku do pieczywa...

Składniki:


boczek surowy 1,5 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 6 sztuk, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, woda 2 szklanki


mało tłusty kawał boczku bez kości posypać całą przyprawą do ziemniaków

rozłożyć pokrojone cebule z czosnkiem, papryką ostrą posypać, kucharkiem

zawinąć ciasno roladę, obwiązać grubszą nitką i do lodówki najlepiej na całą noc, w garnku szybkowara zrumienić z każdej strony, wsypać resztę cebuli, wlać wodę, zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować z 90 minut

szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć roladę i wystudzić, usunąć nitkę, kroić na cienkie plastry - boczek jest pysznym mięskiem do pieczywa.............SMACZNEGO!!!