2017-04-26

pyszne ciasto ucierane z jabłkami budyniowymi i posypką orzechową...

Składniki:


jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, skórka cytryny w proszku Royal Brand 1łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, orzechy włoskie siekane 150 gram, cukier puder - ile potrzeba

obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, skórką z cytryny, cynamonem, budyniem

jajka, miękka margaryna, cuikier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale tak ma być

wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem połączyć na dość gęste ciasto

forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie łyżką rozsmarować z 3/4 ciasta, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić wierzch

z reszty ciasta rozsmarować na jabłkach trzy szersze pasy, posypać posiekanymi orzechami włoskimi

piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzic w formie najlepiej całą noc aby masa z jabłkami zastygła, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto smaczne, wilgotne i chrupiące dzięki orzechom...........SMACZNEGO!!!