2017-04-29

gołąbki z włoskiej kapusty z piekarnika...

Składniki:


kapusta włoska 1 główka/większa, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 woreczki, cebula podsmażona 2 sztuki, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sok pomidorowy 1 litr, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka


ryż w woreczkach ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie, dobrze odcedzić z wody

mielone z drobiu z indyka wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulką, ryżem, przyprawą do drobiu, wszystko dobrze wyrobić

z kapusty włoskiej wyciąć głąb, obgotować liście, z liści ściąć grubszy nerw, na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki

brytfannę posmarować olejem rzepakowym, układać ciasno gołąbki, wlać sok pomidorowy wymieszany z wodą i przyprawą w płynie

piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu na 180 C z 10 minut

gołąbki są pyszne i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!