2017-02-08

pyszniutkie ciasto z fasoli czerwonej...

Składniki:


fasola czerwona z puszki 2 sztuki, banan 3 sztuki/dojrzałe, jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, kakao 3 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, skórka z cytryny w proszku Royal Brand 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba


puszka fasoli o pojemności 400 ml = fasolę czerwoną z puszek wylać na sito, przepłukać letnią wodą i odcedzić z wody, wsypać do miski, dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam skórki cytrynowej mielonej suszonej, można dać swieżo startą

pałką blendera wszystko dokładnie zmiksować na dość lejące ciasto

forma silikonowa keksówka 25x15 cm, wlać ciasto do formy, jeśli pieczemy w innej formie to dać do formy papier do pieczenia

piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto w formie zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem - pierwszy raz piekłam i na pewno nie ostatni, w różnych wersjach będę je piec, ciasto jest rewelacyjnie smacznie, wilgotne..........SMACZNEGO!!!