2017-01-12

szpinakowe naleśniki z "ruskim" nadzieniem...

Składniki:


mąka tortowa 3 szklanki, szpinak mrożony 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mleko 1 litr, olej rzepakowy 4 łyżki

NADZIENIE "RUSKIE": twaróg półtłusty 70 dag, szczypiorek 1 pęczek, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 200 ml


do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, dodać wcześniej odmrożony szpinak, wlać olej i z 3/4 litra mleka, dokładnie zmiksować wszystko

z dzbanka przelać do pojemnika, jeśli ciasto jest za gęste to dolać mleka do dość płynnej konsystencji mieszając, odstawić na 30 minut

cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na maśle i wystudzić, dodać do twarogu półtłustego, dodać pozostałe składniki, pokrojony szczypiorek i dobrze wszystko wymieszać ze śmietaną 12%

dobrze rozgrzana naleśnikarka 22 cm, przed smażeniem przetrzeć patelnię olejem, wlewać porcję ciasta i smażyć naleśniki, nie trzeba więcej oleju dodawać na patelnię

na każdym naleśniku rozsmarować nadzienie i zawijać ciasno w rulony - naleśniki są obłędnie smaczne, sycące i na ciepło i na zimno.............SMACZNEGO!!!