2017-01-28

jabłka z dżemem z ciemnych winogron w cieście francuskim...

Składniki:


ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 250 ml/z winogron, szara reneta 4 sztuki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba


jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi

wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie cały sok z jabłek i dżemu

ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta

ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto

piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty kolor, zostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z tym nadzieniem jest tak smaczne że brak słów aby to opisać............SMACZNEGO!!!