2016-11-11

szybkowar-pyszne mięsko z łopatki do chleba...

Składniki:


łopatka bez kości 1,5 kg, kucharek 1 łyżka, czosnek niedźwiedzi  1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, smalec 1 łyżka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cebula 5 sztuk, woda 1,5 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka

porcję łopatki tak rozkroić aby powstał jeden duży płat mięsa, posypać przyprawami: pieprz, papryka, kucharek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy

zwinąć mocno mięso na roladę, obwiązać nicią, w szybkowarze na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony na rumiano, wsypać ziele angielskie i liście laurowe

na boczek wsypać pokrojone cebule, wlać wodę z przyprawą w płynie

zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, mięso wyjąć na talerz do wystudzenia, z zimnego usunąć nici, cebulę z wywarem wystudzić i będzie smaczna galaretka jako dodatek - mięso jest aromatyczne, kruche, delikatne i do pieczywa najlepsze............SMACZNEGO!!!