2016-10-29

zdrowa surówka z czarnej rzepy...

Składniki:


czarna rzepa 2 sztuki średnie, sól 1 łyżka, jabłka 2 średnie, marchew 1 większa, jogurt grecki 200 ml, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 1 łyżka, zielenina 2 łyżki


rzepa starta posypana solą i odstawiona na 40 minut i dobrze z puszczonego soku odciśnięta traci gorycz = czarną rzepę obrać, opłukać, na tarczy do warzyw zetrzeć w rozdrabniaczu, przełożyć do miski, wsypać sól, wymieszać i odstawić na 40 minut

obrane jabłka, marchew zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski, dodać cukier, pieprz, wymieszać

rzepę wymieszać i mocno w rękach odcisnąć nadmiar soku, dodać do jabłek z marchewką

dodać jogurt, ocet jabłkowy, olej rzepakowy, posiekaną pietruszkę z koperkiem

wszystko dobrze wymieszać - zdrowa, smaczna surówka i do obiadu i do podjadania.............SMACZNEGO!!!